ISMÉT HASZNÁLHATJUK A PROGRAMOT !

AZ ÚJ 10.0 VERZIÓ LETÖLTHETŐ.

Ne feldjük a telepítés előtt elmenteni az .INI fájlokat!

Én így használom az N3EQF logvezető programot

Évek óta - még a DOS-os idők óta - használom a Log-EQF, majd a WIN-EQF programot. Nem igazi Windowsos program, nem is nagyon szép, nem is tud mindent. De amit tud, azt jól tudja, egyszerűen kezelhető.
A WIN_EQF programot N3EQF írta PowerBasic-ben, ő is fejlesztette vagy 20 éven keresztül, tőle "vette át" LA6VJA. Nemrégiben (2014 december 1) Torkel OM bejelentette, hogy ráunt a dologra, a PowerBasic halott, a programfejlesztés sok idejét rabolja, ezután akkor fejleszti, ha kedve lesz hozzá. Ennek megfelelően a program megszűnik kereskedelmi termék lenni, státusza ezentúl "donationware" (aki nem sejti mi ez, nézzen utána). A webhely és a Google csoport megmarad.

A gondolatokat eredetileg HA5MA Laci számára vetettem képernyőre, de talán mást is érdekelhet.

Számítógépemen Windows 7 fut, az asztalra kitettem a progi parancsikonját, ezzel indítom, majd kiválasztom a felkínált menűből a kívánt logot.

Vagy eleve paraméterezve indítom (Pl. Parancsikon cél: "C:\Program Files\Win-EQF2\WIN-EQF.EXE" d:\Google Drive\Backup\Logs\HA5LV), ekkor egyből a naponta használt log töltődik be. A telnet ablakot látom, nyomok egy <ESC>-et a főképernyő eléréséhez és jöhetnek a QSO-k.

A továbbiakban leírtakat természetesen csak egyszer kell beállítani, illetve csak akkor kell megváltoztatni, ha új DX-CLUSTER-re akarsz áttérni és/vagy új rádiót akarsz használni. A progihoz két rádiót lehet setupolni, a rádiók között (a főképernyőről) a <CTRL-O> kombinációval lehet váltani.

A program és a rádió itt is soros kommunikációt folytat, az ehhez szükséges hardver elemeket meglévőnek tételezem fel.

Állítsuk be az első rádiót, nálam ez egy ICOM IC-761, ami a COM5 porton 9600 bauddal figyel:


 

Ha más rádiót akarsz beállítani, nyomj a "Model"-re és válassz a listából:

 

A másik rádió nálam egy Yaesu FT-897 a 6-os COM-porton 38400 bauddal, ha csak egy rádiót használnál, a Station #2-re válassz NONE-t.

A fentieknek persze csak akkor van igazán értelme, ha a Cluster spotjait hatékonyan szeretnénk használni. Ha van internetünk - még szép- a Direct Internet Telnet opciót érdemes beállítani. Ha úgy akarjuk, induláskor automatikusan csatlakozunk és belogolhatunk a Clusterbe:

 

Válasszunk egy szimpatikus, megbízható DX-clustert, nem baj, ha nem Új-Zélandról jönnek a spotok. Én a HA8LXL-t használom, a többi magyar site is jó, de volt már, hogy elérhetetlenné váltak rövidebb-hosszabb időre.

Ha eddig megvagyunk, menjünk egy <F9> nyomással a telnet-ablakba, itt <F2> után kiválaszthatjuk, hogy mely sávokról és üzemmódokról szeretnénk spotokat kapni. Mivel nekem 160 és 80 méterre nincs antennám, (nem is lesz, mert kicsi a hely), nem is fájdítom a szívemet az ezekről a sávokról származó spotokkal. Érdemes egy pillantást vetni a többi beállítási lehetőségre is, járjunk el ízlés szerint!

<ESC> nyomásával juthatunk vissza a tenet ablakba. Ha lusták vagyunk és úgy döntünk, hogy keresgélés helyett a mások által kikapart gesztenyére hajtunk, hát nincs más dolgunk, mint az ablakban megjelenő spotok közül válogatni a fel-le gombokkal. A kívánt hívoljelhez érve <ENTER>-t nyomunk és örömmel konstatáljuk, hogy a rádiónk már rajta is van a kívánt frekin a kívánt üzemmóddal. Ráadásul a kívánt hívójel már benne is van a logvezető főablakában található CALLSIGN mezőben, sőt a frekvencia és az üzemmód is ki van töltve. HURRÁ! Már csak az kell, hogy visszadőljön a DX, ha ez is megtörtént, logoljuk az <F1> billentyűvel.

Ha mégsem tökéletes a dolog, bátran válogassunk az opciók között:

 

 

A fentieken kívül sok mindent lehet és kell is beállítani ( pl. Options -> billentyűzés ).
Olvasd el a manuált és a FAQ-t!

Fontos lehet még, hogy kiválasszuk az ízlésünknek megfelelő ablakméretet, kinézetet. A program parancsikonjára kattintsunk a jobb egérbillentyűvel, a feljövő ablakból válasszuk a Tulajnonságokat, ott pedig a Betűtípus fület.

Nekem ez a kinézet tetszik:


Hibát látsz ?  Véleményed van?  Írj!

 ha5lv.viktor@gmail.com

    73 Viktor HA5LV

A lap legutóbb frissítve : 25-Feb-2023